Polyamorie, misschien heb je dit woord een keer horen vallen en weet je niet precies wat het inhoudt. Misschien heb je zelf polyamoreuze gevoelens en wil je er graag wat meer over weten?
Het is allang geen taboe meer om hierover te praten en het wordt dan ook steeds meer onder de aandacht gebracht. Wil jij er alles over weten? Ga er lekker voor zitten, hieronder gaan we je haarfijn uitleggen wat dit inhoudt en wat er bij komt kijken.
Polyamorie betekenis
Polyamorie, oftewel liefde in meervoud, betekent dat je van meerdere mensen tegelijk kunt houden en met meerdere mensen tegelijk een relatie aan kunt gaan. Mensen die Polyamoreus zijn, zijn in staat om van meerdere mensen tegelijk te houden. Dus, Polyamorie staat voor een levenswijze waarin men openstaat voor het gelijktijdig hebben van meer dan 1 liefdesrelatie, waarbij ook ruimte is voor seksualiteit. Nog even een weetje: Er is een verschil tussen Polyamoreus zijn en Polyamoreus leven.
Als je Polyamoreus leeft betekent dit dat je dit ook in praktijk brengt. Je kunt Polyamoreus zijn, maar niet Polyamoreus leven omdat dit bijvoorbeeld mede-afhankelijk is van wat een partner wel of niet wil en wat voor huidige relaties er zijn. Wel is er 1 hele grote voorwaarde in deze levensstijl, waar iedereen zich aan dient te houden. Alle relaties gebeuren in open en eerlijkheid, met instemming en medeweten van alle betrokkenen.
Polyamorie en relaties
Laten we je eerst even vertellen dat iedereen Polyamoreus kan zijn en hiernaar kan leven. Ongeacht je geaardheid, leeftijd, levensstijl of andere dingen die je misschien nog kunt bedenken. En zoals we eerder al even zeiden, is deze levenswijze allang geen taboe meer. Vroeger was het minder gewoon om hier over te spreken, maar gelukkig hebben we tegenwoordig de vrijheid om te zijn wie we willen en om ook hierover, vrij te kunnen spreken. Hierdoor hoor je er dus veel meer over en kunnen mensen zich ook hierin herkennen.
Mensen die Polyamoreus zijn, kunnen heteroseksueel, lesbisch, homo of biseksueel zijn, en relaties tussen Polyamoreuze mensen kunnen combinaties omvatten van mensen met verschillende geaardheden. Zo kun jij als bijvoorbeeld homoseksuele man, een relatie hebben met een man, die dan ook weer een relatie heeft met een vrouw omdat hij biseksueel en Polyamoreus is.
In tegenstelling tot open relaties, wordt Polyamorie gekenmerkt door zowel emotionele als seksuele of romantische intimiteit tussen partners. In tegenstelling tot ontrouw, overspel of buitenechtelijke seks, is er bij Polyamorie wederzijdse instemming en is iedereen die betrokken is, ervan op de hoogte.
Polyamorie en hiërarchie
Oftewel een moeilijk woord voor iets wat rang moet voorstellen. Soms zijn Polyamoreuze relaties hiërarchisch (de ene relatie heeft voorrang op de andere) en soms zijn ze gelijk. In een hiërarchisch scenario kan een persoon dan zowel een primaire als een secundaire (of zelfs tertiaire) partner hebben.
- Primaire partner: Een primaire partner staat bovenaan. Dit kan de persoon zijn met wie je samenwoont, kinderen krijgt of zelfs trouwt. Een primaire partner is niet nodig voor Polyamoreuze relaties.
- Secundaire partner: Secundaire partners zijn mogelijk minder betrokken in je leven, als je primaire partner. Je deelt waarschijnlijk geen huis of financiën met elkaar, maar dit betekent niet dat de liefde hierdoor minder is.
De rang die jij hebt in je relatie, doet niks af aan de liefde die er voor elkaar is!
Hoe je relatie ook in elkaar zit, of hoe jij graag wil dat het in elkaar zit, voor alle Polyamoreuze relaties geldt nogmaals instemming en communicatie. Dit is ECHT key!
Lees ook:
Wat is polyamorie NIET?
Hoewel de grenzen in Polyamoreuze relaties behoorlijk kunnen verschillen van die voor monogame relaties, bestaan ze nog steeds! Mensen in Polyamoreuze relaties kunnen al dan niet getrouwd zijn, hoewel mensen die zich identificeren als Polyamoreus zich misschien niet willen beperken tot 1 partner zoals bij een conventioneel huwelijk.
Polyamorie moet niet worden verward met Bigamie of Polygamie, waarbij je trouwt met meerdere mensen en dit is niet toegestaan!
Ook moet je Polyamorie niet verwarren met bijvoorbeeld “swingen” of partnerruil. Dit betekent namelijk dat je als partners in een al bestaande 1 op 1 relatie, seksuele ontmoetingen hebt met anderen mensen die ook een relatie hebben. Bij swingen en partnerruil zijn ook alle partijen op de hoogte, dus dat stukje komt overeen. Maar waar er bij Polyamorie ruimte is voor emotie, liefde en romantiek, blijft het bij swingen echt bij de korte seksuele ontmoetingen. Wel kan dit vaker dan 1 keer voorkomen met hetzelfde koppel, als dit wederzijds is bevallen. Ook is Polyamorie niet hetzelfde als een “open” relatie, waarbij een toegewijd stel het erover eens is dat een of beide partners seks mogen hebben met andere mensen, zonder dat ze hierbij informatie over de andere partners hoeven uit te wisselen. Polyamoreuze stellen kunnen echter wel ook open relaties hebben.
Verschillende types polyamoreuze relaties
Als je hoofd nog niet helemaal spint over alle informatie die je tot nu toe hebt gekregen, willen we je graag ook nog even uitleggen dat er binnen Polyamorie, ook nog verschillende relaties mogelijk zijn. In tegenstelling tot monogame relaties, die per definitie beperkt zijn tot 1 partner, komt Polyamorie in veel vormen voor en kan in de loop van de tijd ook veranderen mocht hier een behoefte voor zijn of voor ontstaan. Veel Polyamoreuze relaties worden gekenmerkt door een paar dat openlijk nog andere relaties erbij heeft, onafhankelijk of gezamenlijk, buiten hun primaire relaties.
Anderen kunnen Polyamorie beoefenen door meerdere onafhankelijke, afzonderlijke relaties of zelfs relaties tussen 3 of meer mensen te hebben. Wanneer 3 mensen een liefdesrelatie hebben, dan spreek je doorgaans over een driehoeksrelatie en ook die kun je nog weer onderscheiden. Als 3 mensen tegelijk met elkaar in een liefdesrelatie zitten, dan spreken we van een Triade of een Triangle. Als 1 persoon een relatie heeft met 2 andere personen, maar deze personen onderling geen liefdesrelatie hebben, spreken we van aan V-Relatie. Dan heb je ook nog zoiets als een mono-polyrelatie, dit is een relatie waarin de ene partner monogaam is en de andere partner polyamoreus.
Verschil swingen en polyamorie
Het gebeurt wel eens dat swingen en polyamorie met elkaar worden verward. Polyamorie staat niet gelijk aan swingen. En swingers zijn geen polyamoristen. Swingen staat voor seks met andere partner(s). En draait ook enkel om seks en soms vriendschap. Waar polyamorie echt om liefde gaat. Liefde voor een ander mens. Waar eventueel op een later tijdstip ook seks kan komen bij kijken. Het kan gebeuren dat polyamoureuze mensen ook swingers zijn. Belangrijk is hier wel dat daar eerlijk wordt over gecommuniceerd naar de partners toe.
Seksverslaving en polyamorie
Vrijwel alle mensen binnen de Polyamorie-gemeenschap zullen het idee verwerpen dat Polyamorie en seksverslaving iets met elkaar te maken hebben. Seksverslaving is namelijk geen bepalend kenmerk van Polyamorie en Polyamoreuze mensen zijn niet per se betrokken bij de buitensporige seksuele activiteit die kenmerkend is voor een seksverslaving. Mensen met een seksverslaving die is gebaseerd op het verlangen naar meerdere partners, kunnen zich echter wel aangetrokken voelen tot de Polyamoreuze gemeenschap.
Regels polyamorie
Het is misschien ietwat overbodig om te zeggen, maar net als in elke relatie, is het handig dat je regels en grenzen opstelt. Een heel groot deel van Polyamorie is dat je ervoor zorgt dat alle partners op de hoogte zijn en op dezelfde golflengte staan als het gaat om emotionele en fysieke grenzen, waaronder:
- Details over relaties met anderen onthullen.
- Hoe vaak je doorbrengt met elkaar en andere mensen.
- Uw polyamoreuze status delen met anderen
- Wat is ok en niet ok wat betreft seksuele handelingen en veiligheidspraktijken.
Je kunt je misschien voorstellen dat dit soort regels in relaties van meer dan 2 mensen tegelijk eigenlijk onmisbaar zijn. Let erop dat je altijd eerlijk en open bent met alle betrokken partijen, dit is echt de duimregel binnen de Polyamoreuze gemeenschap.
In afsluiting willen we je graag meegeven dat het ontzettend belangrijk is om elkaar te steunen, respect en beleefdheid te tonen naar elkaar en naar elkaars partners. Zelfs als je de andere partner van jouw partner niet zo leuk vindt. Respecteer elkaar en wees open eerlijk, altijd!
Ook lid worden van de leukste Polyamorie community?
Word lid in enkele eenvoudige stappen